Nu ook officieel: het is bijzonder goed wonen in Sint-Martens-Latem

gemeentetestDSC_4958.jpg

Sint-Martens-Latem is één van de beste gemeenten in Vlaanderen om te wonen. Dat blijkt uit het grootste regioproject ooit van de redactie van Het Nieuwsblad. In de Gemeentetest prijkt Latem op de elfde plaats, geen enkele gemeente in het Gentse scoort beter.

 

Klik hier voor het artikel uit het nieuwsblad van 6 december 2017

Deurle door de ogen van Cyriel Buysse: foto's on-line

De zomerwandeling georganiseerd door Welzijn werd een groot succes. Het thema, Deurle door de ogen van Cyriel Buysse, sprak veel mensen aan. 150 inschrijvingen! Eddy Vaernewyck, kenner ter zake, kon iedereen boeien met zijn toelichtingen. Unieke plekjes, waar we normaal niet bij konden, werden open gesteld voor onze wandelaars.

Dank je wel voor de talrijke opkomst en steun aan onze lokale politieke partij Welzijn!

 

Klik hier voor de foto's

Hooglatem stand van zaken: Waterbeheersing - Verkaveling

De sleutel tot de ontwikkeling van Hooglatem werd stedenbouwkundig verankerd in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan afbakening grootstedelijk gebied Gent; letterlijk als volgt ‘_Vooraleer aanvang kan worden genomen met de eerste fase dienen de nodige waterbeheersingswerken te zijn uitgevoerd en dienen de effecten van de maatregelen geëvalueerd te worden_’.

Op 23 december 2011 verleent het toenmalige college van burgemeester en schepenen een verkavelingsvergunning voor 65 kavels voor ééngezinswoningen. Uit de motivering van dit besluit blijkt dat het bestuur van oordeel is dat de nodige waterbeheersingswerken werden uitgevoerd en geëvalueerd. Een aantal omwonenden tekent beroep aan tegen deze beslissing. De deputatie verleent op 7 juni 2012 een vergunning onder voorwaarden. Dit besluit wordt op 24 september 2013 vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwisting.

Op 16 januari 2014 verleent de deputatie de vergunning onder voorwaarden en trekken een aantal omwonenden opnieuw naar de Raad voor Vergunningsbetwisting.

In verband met de waterbeheersing stelt de Raad voor Vergunningsbetwisting dat uit geen enkele overweging in het besluit van de deputatie blijkt dat enige aandacht werd besteed aan de gegevens die door het college van burgemeester en schepenen naar voor zijn gebracht naar aanleiding van de hoorzitting. Deze vragen en opmerkingen inzake de waterbeheersing werden per brief overgemaakt op 25 november 2013 en mondeling toegelicht tijdens de hoorzitting van 26 november 2013. Het college had vragen bij het herhaaldelijk overschrijden van het berekend volume van de westerplas (waarnemingen) en is van oordeel dat niet voldaan werd aan de stedenbouwkundige voorwaarden van het ruimtelijk uitvoeringsplan. De Raad voor Vergunningsbetwisting oordeelt dat dit een schending is van de formele motiveringsplicht en vernietigt het besluit van de

deputatie.

Het besluit staat hierdoor opnieuw op de agenda van de deputatie die binnen de 4 maanden een nieuwe beslissing moet nemen.

Intussen erkent de provincieraad dat er mogelijks een probleem is. In zitting van 22 juni 2016 keurde zij een opdracht goed voor het opmaken van een oppervlaktewaterkwantiteitsmodellering van het stroomgebied van waterloop 7.13 - Duivebeek/Rosdambeek. Het verslag bij dit besluit vermeldt onder meer: ‘_In het stroomgebied van de waterlopen Duivebeek/Rosdambeek, Nazarethbeek, Hooglatembeek en Evescheutbeek treedt op verschillende locaties regelmatig wateroverlast op_. (…) _De laatste jaren wordt gesignaleerd dat ten gevolge van hevige buien ook in periodes van normale waterpeilen op de Leie zich wateroverlastproblemen voordoen in het (waterlopen)stelsel. Deze problemen manifesteren zich eerder in de midden- en bovenstroomse zone van het stroomgebied_’.

Verder loopt voor Hooglatem ook een procedure voor de afbakening als signaalgebied. Signaalgebieden zijn nog niet ontwikkelde gebieden met een harde ruimtelijke bestemming met een mogelijke tegenstrijdigheid tussen de huidige bestemmingsvoorschriften en de belangen van het watersysteem. In het overleg dat daaraan voorafging werd afgesproken dat de studie die de provincie zou laten opmaken de basis zou vormen voor de verfijning van de afbakening van het signaalgebied. De resultaten van deze studie zullen niet beschikbaar zijn op korte termijn.

Vanuit het voorzorgsprincipe is het ondenkbaar dat de deputatie de vergunning nog kan verlenen.

Verlichting pad aan het gemeentehuis

Nu de parking aan de pastorij heraangelegd is, werd ook voor de nodige verlichting gezorgd voor het pad dat de verbinding maakt tussen deze parking en de ingang van het gemeentehuis. Sfeervolle en energiezuinige verlichting zorgt voor de veiligheid van de wandelaar. 's Avonds creëert dit warme licht een idyllisch zicht op de site.